تبخال یک بیماری ویرووسی شایع در تمام دنیا است که ممکن است هر شخص به این ویروس مبتلا شود. ظاهر این ویروس به صورت التهاب و تاول های ریز شبیه جوش هستند که در اطراف دهان یا آلت تناسلی دیده می شوند. تبخال لب ظاهری ناخوشایند و البته دردناک دارد. در ادامه با این بیماری و راه های درمان آن آشنا می شویم.
علت ایجاد تبخال چیست؟
تبخال لب، بر اثر ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) در بدن ایجاد میشود. این بیماری ویروسی انواع مختلفی دارد و میتواند در مناطق متفاوتی پدیدار شود. این ویروس به نوع 1 (HSV1) و نوع 2 (HSV2) تقسیم میشود، نوع اول HSV باعث به وجود آمدن تبخال در اطراف لب و دهان می شود.
نشانه های وجود تبخال لب چیست؟
تبخال در ابتدا به صورت احساس سوزن سوزن شدن، خارش یا سوزش در ناحیه لب شما شروع می شود، و در طی رشد این بیماری به یک برآمدگی تاول و چرکی تبدیل می شود. تاول در این مرحله احتمال دارد بترکد و مایع شفافی از آن خارج شود و حالتی زخم بر روی لب شما ایجاد کند. هنگامی که پوسته های این زخم خشک شدند تقریباً به بهبودی کامل رسیدهاید و به آرامی ناحیه آسیب دیده به حالت عادی باز خواهد گشت.
عوامل ایجاد تبخال چیست؟
تبخال لب میتواند به علت عوامل مختلفی رخ دهد. در زیر برخی از این عوامل را بررسی میکنیم:
1- سرما خوردگی:
در هنگام سرما خوردگی، عروق خونی در لبها ممکن است تحریک شده و موجب تبخال لب شوند. به طور کلی هوای سرد باعث ایجاد خشکی لب شده و آنها را در برابر ایجاد تبخال آسیب پذیر می کند.
2- عوامل آلرژیک:
برخی از آلرژنها و مواد حساسیت زا میتوانند باعث تحریک لب ها و تبخال شوند. این مواد حساسیت زا شامل غذاهای خاص، داروها، مواد شیمیایی و حتی به صورت برخورد این مواد حساسیت زا با بدن میشوند.
3- استرس و اضطراب:
استرس و اضطراب میتوانند باعث تحریک سیستم عصبی و باعث ایجاد تبخال لب شود.
4- اعصاب محیطی آسیب دیده:
آسیب به اعصاب محیطی اطراف لب میتواند باعث تبخال لب شود. این آسیب میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند جراحات یا بیماریهای عصبی باشد.
5- عوامل مرتبط با دندانها و لثه:
برخی مشکلات دندانی مانند التهاب لثه یا عفونت دندانی میتوانند به تبخال لب منجر شوند.
6- خستگی و بیحالی:
احساس خستگی و پایین بودن ذخیره انرژی به سیستم ایمنی بدن را فشار میآورد و مقاومت بدن شما را در مقابل ویروسها از جمله ویروس تبخال ضعیف تر میکند.

راههای انتقال تبخال لب چیست؟
از آنجایی که ویروس ها قابلیت انتشار سریعی دارند شخصی مبتلا به این ویروس باید مراقبت هایی را در برخورد با بقیه افراد انجام دهد:
1- عدم استفاده از وسایل مشترک با فرد ناقل:
ویروس تبخال بصورت غیر مستقیم از طریق اشیاء آلوده مانند تلفن همراه، حوله، ظرف غذا احتمال انتقال به فرد دیگر را دارد. این ویروس میتواند تا دو روز خارج از بدن موجود زنده، به حیات خود ادامه دهد، پس به ضد عفونی کردن وسائل خود اهمیت زیادی دهید.
2- بر اثر تماس فیزیکی و پوستی:
ویروسها در مسافتهای کوتاه از طریق هوا، هنگام عطسه یا صحبت کردن منتقل می شوند. انتقال ویروس در کودکان نیز شایع است زیرا غالباً با دست هایشان دهان خود را لمس کرده و تماس فیزیکی نزدیکی با یکدیگر دارند. بنابراین نسبت به آگاه کردن این عزیزان در رعایت بهداشت فردی در تلاش باشید.
3- انتقال دهانی و بوسیدن:
انتقال تبخال لب معمولاً از طریق انتقال مستقیم ویروسها از یک شخص به فرد دیگر انجام میشود. بزاق آلوده منبع اصلی ایجاد این نوع ویروس است و احتمالا هنگام روبوسی این ویروس به شخص دیگر انتقال می یابد.
راهکار های درمان تبخال در منزل:
تبخال ها طی 7 تا 10 روز بدون درمان خاصی از بین میروند. اما اگر این مدت بیش از حد طولانی و یا به صورت مداوم تکرار شد بهتر است با پزشک مشورت کنید. در صورت عدم دسترسی به پزشک انواع کرمها و پمادهای ضد ویروسی نیز در داروخانهها بدون نیاز به نسخه در دسترس هستند. این داروها در کاهش علائم و سرعت بخشیدن به بهبودی کمک زیادی می کنند.
برای کمک به التیام تبخال لب در منزل میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
1- استفاده از مرطوب کننده لب:
استفاده از محصولات مرطوب کننده لب مانند بالم یا لوسیون لب میتواند از خشکی لب جلوگیری و به کاهش تب خال کمک کند.
2- رعایت بهداشت دهان و دندان:
مراقبت صحیح از دهان و دندان، از جمله تمیز کردن منظم دندانها و لثه، میتواند عواملی که به ایجاد تبخال لب منجر می شوند را کاهش دهند.
3- کاهش استرس و اضطراب:
ریشه بسیاری از بیماری ها به استرس و ذهن نا آرام مرتبط می شود. تمرین روشهای مدیریت استرس مانند روشهای تنفس عمیق، مدیتیشن، یوگا و ورزش میتواند به کاهش تب خال لب کمک کند.
موارد ممنوع هنگام بروز تبخال:
هنگام بروز تبخال به هیچ عنوان پوست اطراف آن را نکنید و یا فشار ندهید. این عمل باعث انتشار ویروس به بقیه قسمت های دهان و لب می شود. علاوه بر این از راهکار های درمان خانگی مانند استفاده از خمیر دندان، سیر، سرکه پرهیز کنید.
نظرات کاربران