حتما تا الان یکبار خشکی و پوسته شدن لب را تجربه کرده اید. این تجربه دردناک برای بسیاری از افراد به طور مرتب رخ می دهد. پوسته پوسته شدن لب می تواند ناشی از دلایل گوناگونی باشد. در این مقاله به بررسی علت خشکی و پوسته شدن لب می پردازیم.
خشکی و پوسته شدن لب چیست؟
پوست لب در مقایسه با پوست صورت لطیف و نازک تر است. زیرا لب های شما فاقد غدد چربی هستند، پس در خطر خشک شدن و ترک خوردن قرار دارند. خشکی و پوسته شدن لب می تواند به علت سردی و خشک بودن هوا، استفاده از رژ لب های بی کیفیت و نامرغوب، استرس و کندن مداوم پوست لب باشد. یک راه مناسب و کارامد برای از بین بردن خشکی و پوسته شدن لب استفاده از از یک محصول لایه بردار و مرطوب کننده لب است تا سلامت را به لبان خود برگردانید.
عوامل ایجاد خشکی و پوسته شدن لب:
1- آب و هوای خشک و سرد:
هوای خشک با رطوبت ناکافی همراه با وزش باد به ویژه در فصل زمستان از علت های اصلی خشکی و پوسته شدن لب ها است. استفاده از دستگاه های تهویه و مرطوبکننده هوا، میتواند به حفظ رطوبت لب ها کمک کند. به طور کلی قرار گرفتن در معرض هوای فاقد رطوبت می تواند باعث پوست را خشک کند.
2- کمبود رطوبت و دهیدراته شدن بدن:
یکی از عوامل اصلی خشکی لب و پوست کمبود رطوبت و دهیدراتگی است .این مشکل هنگام فصل زمستان یا به علت برخی بیماری ها و در دوران بارداری امکان بروز را دارد. سعی کنید در طول روز به میزان مناسب آب بنوشید و از هوای خشک دوری کنید.
3- نور خورشید:
پوست لب ها برخلاف پوست صورت و بدن فاقد ملانین (رنگدانه ای که از پوست در برابر اشعه های مضر خورشید محافظت میکند) است. تابش مستقیم نور خورشید میتواند لبها را خشک کند و باعث تیرگی آنها شود. استفاده بالم های حاوی عوامل محافظتی از نور خورشید، مانند SPF، میتواند مفید باشد.
4- استفاده از محصولات لب بی کیفیت و آلرژِی زا:
برخی از محصولات آرایشی مانند رژلب، لیپ استیک، نرمکننده لب بی کیفیت و غیر استاندارد میتواند لب را خشک و آسیب پذیرتر نماید. بعضی از محصولات حاوی عناصر تحریک کننده مانند الکل و عطرها نیز میتوانند لبها را خشک و پوسته پوسته کند.
5- کمبود ویتامین:
کمبود ویتامین و مواد مغذی میتواند یکی از عوامل موثر در خشکی و پوسته شدن لب باشد. ویتامین ها و مواد مغذی مهم برای حفظ سلامتی پوست و رطوبت آن هستند . از ویتامین هایی که کمبود آن منجر به پوسته شدن لب ها می شود ویتامین ریبوفلاوین یا ویتامین B2 است.
6- تنفس از طریق دهان:
احتمالا شما نیز زمانی که دچار آنفولانزا و سرما خوردگی شده اید یا به هردلیلی از طریق دهان نفس می کشید، در معرض خشکی و پوسته شدن لب قرار گرفته اید. برخی افراد به صورت ناخودآگاه و هنگام خواب از طریق دهان نفس می کشند و همین باعث قرار گرفتن هوای خشک و ایجاد پوسته شدن، خشکی و ترک خوردگی لب ها می شود.
7- عوامل داخلی:
برخی از بیماریها و شرایط داخلی مانند دیابت، عوارض داروها، کمبود ویتامین و عوامل هورمونی میتوانند لبها را خشک کنند. در صورتی که خشکی لبها به شدت ادامه دارد و با سایر علائم همراه است، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا علت اصلی را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند.
درمان خشکی و پوسته شدن لب ها
خوشبختانه خشکی و پوسته شدن لب، اگر دچار مشکل داخلی و بیماری نباشد، می توان در منزل درمان کرد:
1- استفاده از بالم لب یا پماد ویتامین A در صورت نیاز در طول روز برای هیدراته ماندن پوست لب.
2- استفاده از بالم لب با کرم ضد آفتاب در خارج از منزل.
3- دور نگه داشتن اجسام خارجی از دهان (قلم، جواهرات، اشیاء فلزی).
4- با استفاده از دستگاه های رطوبت ساز(بخور) و تهویه
5- از لیسیدن، کندن یا گاز گرفتن لب خودداری کنید.
6- استفاده از مواد طبیعی مانند عسل بر روی لب ها کمک ویژه ای به لطافت لب ها می کند.
چه نوع بالم لبی برای استفاده روزمره مناسب است ؟
1- دارای روغن های طبیعی باشند.
2- دارای ترکیبات مرطوب کننده (سرامید، دایمتیکون).
3- محافظ در برابر آفتاب (اکسید تیتانیوم، اکسید روی).
از بالم لب حاوی مواد زیر استفاده نکنید، زیرا می توانند لب های ترک خورده را تحریک کنند:
1- عطر و طعم دهنده غیر استاندارد و بی کیفیت
2- دارای منتول و اکالیپتوس که برای پوست لب ایجاد حساسیت می کنند.
3- اگر بالم لب شما باعث گزگز، سوزش یا قرمزی و حساسیت شد، استفاده از آن محصول را متوقف کنید.
جمع بندی:
به طور کلی، برای جلوگیری از خشکی و پوسته شدن لب و حفظ رطوبت آنها، مهم است به تأمین رطوبت کافی، مراقبت و محافظت از لب ها توجه کنید. استفاده از محصولات مرطوبکننده، محافظت از نور خورشید، اجتناب از محصولات تحریککننده و مراقبت در برابر عوامل خارجی نامطلوب میتواند بهبود خشکی لب ها را تسریع کند.
نظرات کاربران