دوران بارداری یک مرحله مهم در زندگی زنان است. در این مرحله، در این مرحله، مراقبت از سلامت پوست نیز بسیار حائز اهمیت است. استفاده ازلوازم آرایشی در دوران بارداری باید با دقت به منظور حفظ بهداشت و سلامت پوست، انجام شود. احتمالاً شما هم درباره ترکیبات مراقبت از پوست در این دوران، سؤالات و ابهاماتی دارید. ما با توجه به مقالات و توصیههای FDA، فهرستی از باید و نبایدها، نکات مهم و راهنمای استفاده از لوازم آرایشی در دوران بارداری برای شما تهیه کرده ایم.
مراقبت های مهم هر شخص هنگام بارداری:
هنگام اعلام بارداری، سبک زندگی هر فرد و اطرافیان برای حفظ سلامت جنین تغییر میکند. بدن هر فرد به تغییرات هورمونی بسیاری دچار میشود، بنابراین بررسی تمامی موارد اطراف خود، از جمله غذاها، لوازم بهداشتی مصرفی مانند شامپوها و کرمها، و لوازم آرایشی، بسیار حائز اهمیت است. اما یکی از مسائلی که برای اکثر بانوان در این دوران اهمیت دارد، استفاده از لوازم آرایشی و ترکیبات کرمهای پوستی در دوران بارداری است. در این دوران، باید بخشی از محصولات را کنار بگذارید، زیرا دارای ترکیباتی مضر برای رشد و سلامت جنین هستند.
لوازم آرایشی در دوران بارداری:
در دوران بارداری یکی از موارد مشهود تغییر چهره و ایجاد مشکلات پوستی برای خانمها است. این تغییرات عبارت اند از:
- ایجاد انواع لک های هورمونی بر روی صورت
- انواع جوش های پوستی و زیر پوستی
- تورم و بزرگ شدن بینی
- ورم پا
- ریزش موها در طی مدت زمانی خاصی از بارداری
- ایجاد حلقه های تیره در اطراف چشم
با افزایش تولید ملانین در بدن، پوست دچار تیرگی میشود که این تیرگی در قسمتهای مختلفی مانند صورت، زیر بغل، کشاله ران و غیره قابل مشاهده است. بنابراین، بسیاری از بانوان به دنبال استفاده از لوازم آرایشی در دوران بارداری با ترکیبات امن و مطمئن برای درمان این تغییرات و جلوگیری از پیشروی آنها هستند. همچنین، برای پوشش این تیرگیها، استفاده از لوازم آرایشی در دوران بارداری مورد توجه قرار میگیرد.
در این زمینه، تحقیقات مختلفی صورت گرفتهاند و توصیههایی برای استفاده امن از لوازم آرایشی در دوران بارداری. برخی از نکات مهم در قسمت زیر مطرح شده است:
1- مواد شیمیایی مضر:
برخی از مواد شیمیایی موجود در محصولات آرایشی میتوانند بر روی سلامت جنین تأثیرگذار باشند.این مواد عبارتند از: فتالات، پارابنها، فرمالدئید، رنگهای مصنوعی، آمونیاک و مواد شبه آمونیاکی. این مواد ممکن است باعث ایجاد تحریک و حساسیت در پوست شما و حتی تأثیر منفی بر روی توسعه جنین شوند.
2- جذب محصولات بهداشتی و لوازم آرایشی در دوران بارداری:
پوست یک لایه محافظ بین محیط زیست خارجی و جنین است، اما بخشی از مواد موجود در محصولات آرایشی ممکن است از طریق پوست جذب شده و وارد جریان خون شوند. این مواد ممکن است به جنین منتقل شده و تأثیرات آن را بر روی سلامت جنین داشته باشند.
3- آرایش چشم و لب:
مناطق چشم و لب حساسترین بخشهای صورت هستند. بهتر است از لوازم آرایشی در دوران بارداری، با ترکیبات طبیعی و بدون مواد نگهدارنده، عطر و رنگهای مصنوعی و مواد شیمیای مضر به خصوص سرب و پارابن برای آرایش چشم و لب استفاده کنید.
4- محافظت از پوست در برابر آفتاب:
در تمامی دوران استفاده از محافظتکنندههای پوست در برابر آفتاب بسیار مهم است. تابش مضر آفتاب میتواند پوست را آسیب برساند و در برخی موارد لکهای آفتابی روی پوست ایجاد کند. انتخاب محافظتکنندههای خورشیدی با عاملهای ضدآفتاب حداقل SPF 30 و بدون مواد نگهدارنده، عطری و حساسیت زا استفاده کنید.
5- محصولات آرایشی طبیعی:
در دوران بارداری، استفاده از محصولات آرایشی طبیعی و گیاهی میتواند یک گزینه امنتر باشد. این محصولات معمولاً حاوی مواد طبیعی و بدون مواد شیمیایی مضر هستند و برای پوست و جنین کمترین خطر را دارند.
آرایش کردن در دوران بارداری به طور کلی مشکلی ندارد اما مصرف آن را به حداقل برسانید، افرادی که علاقه به میکاپ و آرایش در طی این دوران دارند بهتر است از لوازم آرایشی در دوران بارداری مضر برای آرایش صورت دوری و از برندهای با کیفیت و ترکیبات ایمن استفاده کنند.
1- استفاده از محصولات و لوازم آرایشی بی خطر در دوران بارداری:
در دوران بارداری، از محصولات آرایشی و زیبایی بدون مواد شیمیایی مضر و مناسب این دوران استفاده کنید. انتخاب محصولات طبیعی و آرایشی و دوری از محصولات فیک و بدون نام و نشان با ترکیبات مضر بهترین گزینه است.
2- پوست حساس:
در دوران بارداری، برخی زنان حساسیت بیشتری به مواد مصرفی لاک ناخن ،رنگ مو و محصولات آرایشی داشته باشند. از محصولات آرایشی و زیبایی با ترکیبات ملایم و بدون عطر و شیمیایی استفاده کنید.
3- دوری از ترکیبات و مواد مضر:
استفاده از لوازم آرایشی در دوران بارداریکه شامل مواد مضر مانند آمونیاک، فرمالدهید و فتالات (موجود در برخی لاک ناخن و رژ لب) خودداری کنید. این مواد برای شما و جنین مضر هستند.

ترکیبات مضر شیمیایی در لوازم آرایشی و بهداشتی:
بعضی از لوازم آرایشی و محصولات مراقبت از پوست حاوی موادی هستند که ممکن است در جریان خون شما جذب شده و در نتیجه وارد بدن کودک شوند، که این ممکن است برای رشد کودک خطرناک باشد. تخمین اینکه چه مقدار از ترکیبات محصول جذب جریان خون میشود، تقریباً غیرممکن است. همه چیز به منطقهای از پوست که محصول را در آن استفاده میکنید و مقدار محصول استفاده شده بستگی دارد. پوستی که نازکتر باشد، میزان جذب مواد شیمیایی بیشتری را دریافت میکند. به عنوان مثال، محصولاتی که روی پلکهای چشم خود میزنید، بیشتر از اجزای موجود در کرم صورت شما جذب میشوند.
1- رتینوئیدها:
مشتقات ویتامین A که به عنوان رتینوئید شناخته میشوند، در مبارزه با آکنه و جلوگیری از ایجاد چین و چروکهای پوست بسیار مفید هستند. وقتی رتینوئیدها وارد بدن شما میشوند، به رتینول تبدیل میشوند که باعث افزایش سطح کلاژن و الاستین در پوست میشود. با این حال، مصرف این ترکیب برای پوست در طول دوران بارداری ممنوع است. مصرف بیش از حد این ویتامین میتواند منجر به ناهنجاریهای قلب، مغز، سر و نخاع جنین در حال رشد شود. همچنین، داروهای قدرتمند ضد آکنه مانند آکوتان و ایزوترتیونین نیز در هنگام استفاده در دوران بارداری ممکن است ناهنجاریهای جنینی را ایجاد کنند.
در این قسمت با برخی از رایج ترین اسامی رتینوئیدها آشنا میشوید:
آداپالن
ترتینوئین
رتینیل پالمیتات
رتینوئیک اسید
رتین آلدئید
تازاروتن
ایزوترتینوئین
اگر از یک محصول مبتنی بر رتینول استفاده می کنید، باید فوراً استفاده از آن را متوقف کرده و جایگزینی را انتخاب کنید.
2- بنزوئیل پراکسید:
در دوران بارداری، توصیه میشود از محصولاتی که حاوی مواد شیمیایی مانند بنزوئیل پراکسید هستند و معمولاً برای درمان آکنه استفاده میشوند، خودداری کنید. تصور میشود که اگر این ترکیب به صورت خوراکی یا موضعی در مقادیر زیاد مصرف شود، تأثیر منفی بر روی جنین خواهد داشت؛ اکثر متخصصان پوست به این باور هستند که تجویز این داروها برای زنان باردار بسیار خطرناک است. در هر صورت، بهتر است به نظر پزشک خود مراجعه کنید و از هرگونه محصول یا دارویی که قصد استفاده از آن را در دوران بارداری دارید، دوری کنید.
3- سالیسیلیک اسید:
سالیسیلیک اسید یک اسید بتا هیدروکسی محبوب است که به عنوان ( BHA ) در لوازم آرایشی و محصولات مراقبت از پوست برای درمان آکنه به دلیل خواص ضد التهابی قوی استفاده می شود. علاوه بر این آسپرین نیز مشتقی از اسید سالیسیلیک است، که می توان به صورت خوراکی نیز آن را مصرف کرد. اما در مورد این ماده باید بسیار محتاط باشید. مصرف مقادیر زیاد اسید سالیسیلیک، درست مانند رتینوئیدها، با نقایص مادرزادی مانند اختلالات عصبی، مشکلات قلبی، مشکلات تنفسی و مشکلات کلیوی میشوند. مرتبط است.
4- هیدروکینون:
در دوران بارداری، برخی از زنان ممکن است به بیماری هیپرپیگمانتاسیون پوستی، که به آن ملاسما نیز میگویند، مبتلا شوند. در برخی موارد، این وضعیت به طور خودبخود در پایان بارداری بهبود مییابد. با این حال، برخی از زنان لوازم آرایشی در دوران بارداری و از داروهای موضعی بدون نسخه برای درمان این لک ها استفاده میکنند، که بسیاری از آنها شامل هیدروکینون هستند. پزشکان و متخصصان نگران نرخ جذب بالای خون این ماده که در حدود 35 تا 45 درصد است، میباشند. بنابراین، بهتر است از جایگزینهای دیگر برای حل این مشکل استفاده کنید.
5- ضد آفتاب های شیمیایی و اکسی بنزون:
در مورد ضدآفتاب های شیمیایی، پرکاربردترین فیلتر ماوراء بنفش (UV) در ضد آفتاب ها اکسی بنزون و مشتقات آن است و از آنجایی که اکسی بنزون یک مختل کننده سیستم غدد درون ریز شناخته شده است، که استفاده از آن در دوران بارداری بر هورمون ها تأثیر بگذارد و آسیب طولانی مدت هم به مادر و هم به کودک وارد کند.
6- روغن ها و اسانس های ضروری:
روغن ها و اسانس ها به عنوان یک جایگزین طبیعی برای محصولات آرایشی و بهداشتی در نظر گرفته می شوند. اما مشکل اصلی در مورد این مواد به ظاهر طبیعی و ایمن این است که آنها توسط FDA و سازمان بهداشت تنظیم نمی شوند، بنابراین اطلاعات دقیقی از ترکیبات آنها وجود ندارد دقیق ندارند. برخی از روغنهای طبیعی نیر با مشکلات سلامتی جدی در زنان باردار مرتبط است. یاس و مریم گلی باعث انقباض های رحم میشوند، روغن مریم گلی و رزماری احتمال خونریزی را افزایش میدهند و رزماری فشار خون را افزایش میدهد. بنابراین، بهتر است از استفاده از روغنهای ضروری در روتین مراقبت از پوست خود در طول بارداری خودداری کنید.
7- کلرید آلومینیوم:
کلرید آلومینیوم در واقع یکی از ترکیبات استفاده شده در ضد تعریقها و اسپریها است. بعضی از متخصصین اظهار داشتهاند که استفاده طولانی مدت از ضد تعریقها و اسپریهای حاوی کلرید آلومینیوم ممکن است باعث ایجاد خطر سرطان سینه شود.
8- پارابن ها:
پارابن ها به طور گسترده در محصولات مراقبت از پوست به عنوان ماده نگه دارنده برای افزایش عمر کرم ها و محصولات بهداشتی آرایشی، استفاده می شود.اما طی تحقیقات پارابن ها تعادل هورمون ها را در بدن مختل می کنند و همچنین به راحتی جذب جریان خون می شوند. یک مطالعه مجله شیمی در سال 2016 نشان داد که قرار گرفتن در معرض BPA (نوعی پارابن) قبل از تولد می تواند باعث رشد ضعیف جنین، وزن کم هنگام تولد، سقط جنین، اختلال در رشد جنین، چاقی و اختلالات رفتاری شود.
9- فرمالدئید
در لاک های ناخن و درمان های صافی مو اغلب حاوی فرمالدئید هستند. این ماده شیمیایی با سرطان، سقط جنین و مشکلات تولید مثلی مرتبط است. بنابراین بسیار مهم است که محصولاتی که در روتین زیبایی و لوازم آرایشی در دوران بارداری فاقد این ماده شیمیایی باشند. برخی از لاکهای ناخن دارای برچسبهای ویژه «3-Free» یا «5-Free» هستند که نشان میدهد استفاده از آنها ایمن است.
همچنین ترکیبات زیر نیز شامل فرمالدئید در محصولات زیبایی هستند:
برونوپل
هیدانتوئین DMDM
هیدروکسی متیل گلیسینات
دیازولیدینیل اوره
5-برومو-5-نیترو-13-دیوکسان
کواترنیوم-15
بنابراین سعی کنید هنگام خرید محصولات آرایشی و بهداشتی برچسب مواد تشکیل دهنده را به خوبی چک کنید این ترکیبات فرمالدئید پنهان هستند.
10- اسید تیوگلیکولیک
لوسیون ها و کرم های رفع موهای زائد اغلب حاوی اسید تیوگلیکولیک هستند. برخی از پزشکان از زنان باردار می خواهند که قرار گرفتن در معرض این ماده را کاهش دهند. و از راه های دیگر مانند شیو برای اصلاح و رفع موهای زائد خود استفاده کنند.
تزریق بوتاکس و فیلر هنگام بارداری:
انواع بوتاکس و فیلرها برای رفع و پیشگیری از چین و چروک های سطح پوست مورد استفاده قرار می گیرند. بوتاکس گاهی اوقات به عنوان یک درمان برای برخی از شرایط پزشکی، از جمله میگرن های مداوم بی اختیاری مثانه و تزریق بیش از حد تجویز می شود. اما استفاده از بوتاکس (توکسین بوتولینوم) در طول بارداری توصیه نمیشود. این ماده میتواند به خون راه یابد و احتمالاً برای جنین مضر باشد. همچنین، اثرات طولانی مدت آن بر روی باروری و بارداری هنوز به طور کامل مشخص نیستند. بنابراین، بهترین راهنمایی این است که از استفاده از بوتاکس در طول بارداری خودداری کنید.
استفاده از فیلر در طی بارداری همانند بوتاکس نیز توصیه نمیشود. در حالت عادی، فیلرها برای افزایش حجم و شکل دادن به بافتهای نرم صورت استفاده میشوند. با این حال، از آنجا که اثرات ایمنی و اثرات طولانی مدت فیلرها بر روی باروری و جنین هنوز به طور کامل مشخص نشدهاند، استفاده از فیلر در طول بارداری بهتر است اجتناب شود.
آیا اسید هیالورونیک و مرطوب کننده ها در بارداری بی خطر است؟
اسید هیالورونیک برای زنان باردار بدون مشکل و خطر است. با توجه به خواص درمانی، ضد پیری و مرطوب کنندگی آن، این ماده برای رفع خشکی پوست شما مفید است.
آیا می توان از نیاسینامید در دوران بارداری استفاده کرد؟
ترکیبات ضد پیری مانند ویتامین C، اسید هیالورونیک، پپتیدها و نیاسینامید برای استفاده در دوران بارداری بی خطر هستند. هیچ مطالعه ای وجود ندارد که نشان دهد آنها در صورت استفاده موضعی خطرناک هستند. با این حال، همواره توصیه میشود که در صورت استفاده از هر محصول یا ترکیب آرایشی و زیبایی در دوران بارداری، با پزشک خود مشورت کنید.
آیا اسید سالیسیلیک در بارداری خوب است؟
اسید سالیسیلیک تجویزی از فرم آسپرین است، مصرف خوراکی و موضعی آن در دوران بارداری توصیه نمی شود. باید از محصولات مراقبت از پوست حاوی این ماده اجتناب کنید.
جمع بندی:
مهم است که در طول دوران بارداری، همواره با پزشک خود مشورت کنید و هرگونه تصمیمی را در مورد استفاده از محصولات آرایشی یا زیبایی در این دوره با او مطرح کنید. پزشک شما میتواند با توجه به وضعیت شما و جنین، بهترین راهنمایی را ارائه دهد.
نظرات کاربران