راهنمای کامل شناسایی و تشخیص بیماری‌های ناخن

ناخن‌ها یکی از اعضای بدن، نه تنها زیبایی دستان را تحت تأثیر قرار می‌دهند، بلکه نمایانگر سلامت و تغییرات کلی بدن نیز هستند. تغییرات در رنگ، فرم و شکل ناخن‌ها می‌توانند به تشخیص بیماری‌های ناخن و حالت کلی سلامت بدن کمک کنند. در این بخش، به تشخیص بیماری‌های ناخن و برخی از بیماری‌های شایعی که ممکن است بر روی ناخن‌ها ظاهر شوند، آشنا می‌شویم

سلامت ناخن ها:

ناخن‌ها بخشی از ساختار بدن دست و پا هستند و می‌توانند همانند آینه ای نمایی وضعیت سلامتی شما باشند. ظاهر ناخن ها صاف و دارای رنگ شفاف مشخص و ثابت بدون لک یا برآمدگی است. برخی از بیماری‌های ناخن می‌توانند به علت عوامل مختلفی از جمله عفونت‌ها، تغذیه نامتعادل، بیماری‌های پوستی و مشکلات دیگر ایجاد شوند. در زیر به برخی از انواع شایع تغییرات ظاهری برای تشخیص بیماری‌های ناخن می‌پردازم.

ساختار ناخن ها:

ناخن ها از یک پروتئین به نام کراتین که در ساختار پوست و مو نیز وجود دارد، ساخته شده اند. این پروتئین در ساختار ناخن به صورت سخت و محکم حضور دارد و بافت سفت ناخن را تشکیل می دهد. در قسمت زیر ناخن، بافتی نرم که حاوی عروق خونی است وجود دارد، که رنگ صورتی گلبهی صدف ناخن به این علت وجد این عروق خونی است.

انواع تغییرات رنگ ناخن به چه معنا است؟

توجه به تغییرات رنگ ناخن ها یکی از راحت و سریع ترین راه ها برای تشخیص بیماری‌های ناخن است. این تغییرات نشانگر سلامت کلی بدن نیز هستند.  در این بخش به بررسی تغییرات این رنگ ها بر روی ناخن  و تحلیل رنگ آن می یپردازیم.

1- ناخن های آبی رنگ یا کبود:

در این حالت، تغییر رنگ ناخن های شما، ممکن است به دلیل کمبود اکسیژن کافی در جریان خون شما باشد و باعث رنگ آبی یا کبود شود. بنابراین، بهتر است در این حالت به پزشک متخصص برای بررسی میزان سطح اکسیژن خود مراجعه کنید.

2- لکه های سفید و ناخن های سفید:

این عارضه به دلیل بیماری کبد یا دیابت ایجاد می شود و بروی ناخن‌ها لکه های بزرگ سفید به صورت پراکنده یا یکپارچه دیده می شود.

3- ناخن های رنگ پریده:

اگر شما هم دچار کم خونی هستید، ممکن است ناخن‌های شما رنگ‌ پریده و بیش از حد شفاف باشد.

4- ناخن های نیمه صورتی و سفید:

از راه های تشخیص بیماری‌های ناخن به رنگ صورتی و سفید می توان به بیماری کلیوی اشاره کرد.

5- ناخن های زرد رنگ:

اگر زردی ناخن به دلیل عفونت یا مواد لاک و کاشت ناخن نباشد، امکان وجود بیماری‌های مانند بیماری ریه یا آرتریت روماتوئید وجود دارد.

بیماری ناخن

تشخیص بیماری‌های ناخن:

1- عفونت های قارچی ناخن:

عفونت ناخن یکی از شایع ترین بیماری های ناخن است که حدود 50 درصد مشکلات ناخن و تشخیص بیماری‌های ناخن را شامل می شود. این عفونت ممکن است به دلیل باکتری‌ها، قارچ‌ها یا ویروس‌ها رخ دهد.همچنین عفونت همراه با قرمزی، تورم، درد و تغییر در شکل و رنگ ناخن یا جدا شدن ناخن ها از بستر آن همراه است.

2- پسوریازیس ناخن:

پسوریازیس یک بیماری پوستی و مزمن است که  بر روی سطج پوست، زانوها، پوست سر و پشت گردن، اطراف گوش، و حتی ناخن ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد. این بیماری معمولاً با قرمزی، ترک‌ها، لکه‌ها، ضخیم شدن و تغییر در شکل ناخن‌ها همراه است. همچنین ناخن های دست بیشتر از پا درگیر این مشکل هستند.

3- ترک ناخن:

ترک ناخن و شکنندگی آن معمولاً به علت آسیب مکانیکی مانند ضربه محکم، محصولات شیمیایی، آسیب از خارج، کندن ناخن‌ها به شکل نادرست یا برخی بیماری‌هایمزمن مانند پسوریازیس رخ می‌دهد.

تشخیص بیماری‌های ناخن

4- تورم و قرمزی همراه با درد در اطراف ناخن‌ها:

اگر در اطراف ناخن‌های خود قرمزی، تورمهمراه با درد دارید، احتمال زیاد شما دچار عفونت شده اید. اما نگران نباشید، در صورت تشخیص زودهنگام و تشخیص بیماری‌های ناخن، می‌توان با شستشو بخش آلوده و مصرف آنتی بیوتیک درمان کرد. اما اگر زخم دچار عفونت جدی تر و باز باشد، به مراکز درمانی مراجعه کنید.

5- جدا شدن ناخن از بستر پوست:

گاهی به علت ضربه شدید، کشیدگی ناخن یا فرو رفتن جسمی در بستر ناخن، ناخن از پوست جدا می شود و ناحیه آن رنگی سفید می گیرد.

6- مصرف داروها:

برخی داروها نیز باعث تغییر رنگ ناخن و آبی شدن آن می شوند. به عنوان مثال، برخی آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توانند این عارضه را ایجاد میکنند.

7- ناخن‌های کویلونیکیا یا ناخن های قاشقی:

در این بیماری ناخن‌ها به شکل قاشق یا منقار طوطی آویزان می شوند. که این حالت ممکن است به علت کمبود آهن، مشکلات قلبی، تیروئید، لوپوس، سابقه ارثی و ژنتیکی و بیماری‌های خاصی اتفاق بیفتد.

تشخیص بیماری‌های ناخن رنگ آبی ناخن

8- لکه های سفید بر روی ناخن:

لکه های سفید روی ناخن که لکوونیشیا نامیده می شوند، به صورت لکه های سفید بر روی ناخن انگشت ایجاد می گردد. تشخیص بیماری‌های ناخن که شامل این لکه های سفید هستند، به دلیل واکنش های آلرژیک، عفونت قارچی، زخم و آسیب دیدگی ناخن و کمبود مواد معدنی یا بیماری هایی مانند قلبی، کلیوی، پسوریازیس ایجاد می شود.

9- شکنندگی ناخن‌ها:

شکنندگی ناخن ها یکی از بزرگترین معضلات افراد است. مهمترین دلیل شکنندگی ناخن‌ها، عفونت‌های قارچی، آسیب و ضربه به ناخن ها، کمبود مواد مغذی و کلسیم و مشکلاتی مانند سوءتغذیه و اختلالات غدد درون ریز (پرکاری تیروئید) می‌باشد.

10- تشخیص بیماری‌های ناخن با خطوط روی ناخن:

خطوط بر روی ناخن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. این خطوط که شامل خطوط عمودی و افقی هستند از طریق بیماری هایی مانند: بالا رفتن سن
ذات الریه، دیابت کنترل نشده،کمبودی روی، کم خونی . بیماری های دیگر رخ می دهد ، بنابراین حتما در صورت مشاهده به پزشک متخصص مراجعه کنید.

11- ناخن‌های شکسته و چاک خورده:

ناخن های شکسته یا از قسمت لبه ناخن چاک خورده با نشانه های اختلالات کم کاری تیروئید، همراه هستند. همچنین ممکن است شخص دچار کمبود ویتامین، به ویژه ویتامین های A، C و B (بیوتین) باشد.

اشتراک گذاری

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد، تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد، تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود استفاده کرده باشید، تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از اطلاعات تماس (ایمیل، شماره همراه و ...) استفاده کرده باشید، تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع مقاله باشد، تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *